Kérdése van? 06309628617
A vanília egy különleges orchidea fajta, a termését használjuk fűszerként.
Egy kúszónövényről van szó, amely Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos, de termesztik más trópusi éghajlatú területeken is, így a Csendes-óceán szigetein, a Bourbon- szigeteken vagy Brazíliában. A legtöbb vanília Madagaszkár szigetéről kerül a világ konyháiba.
Vaníliarúd: Ez maga a toktermés. Ha az étel csak enyhe ízesítést kíván, egészben belefőzhető, majd újra felhasználható. Intenzívebb ízesítéshez (például pudingok, krémek) hosszába ketté kell vágni a rudat, ki kell kaparni a belül található apró magokat, majd mind a héjat, mint a magokat az ételhez kell adni (főzés végén érdemes a héjat eltávolítani).
Vaníliakivonat: Előállításához alkoholos folyadékban főzik a vaníliarudakat. A főzés legvégén érdemes az ételhez adni, különben hajlamos elpárologni. Az étel íze nagyon hasonló kivonattal készítve, mint vaníliarúddal, de az oldóanyag enyhe alkoholos íze érezhető marad bizonyos ételekben.
Vaníliáscukor: Legegyszerűbb előállítási módja, hogy vaníliarudakat, vagy az elhasznált héjakat a cukorban hosszasan pihentetjük. Íze kevésbé komplex, mint a kivonat vagy a rúd íze. 1 zacskó (9 g) vaníliáscukor kb. 1-2 teáskanál kivonattal vagy 2-4 centi vaníliarúddal helyettesíthető.
Felhasználása: Felhasználható sütemények, kompótok, fagylaltok, pudingok, tészták, csokoládék, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére. Az étellel együtt főzzük, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugodtan használhatják.